Het geven van voetreflexmassage aan kinderen

Tips voor het geven van voetreflexmassage aan kinderen

Voetreflexmassage is niet alleen heilzaam voor volwassenen. Het is ook een hele effectieve behandelmethode voor kinderen. Zo kan voetreflexmassage helpen bij het verminderen van spanning, onrust en buikklachten en het verbeteren van de concentratie en het slaappatroon.

Vaak vinden voetreflextherapeuten het geven van een voetreflexmassage aan kinderen op z’n zachtst gezegd een uitdaging. Het is makkelijker dan je denkt. De aanpak is echter wel een beetje anders.


Waar let je op bij het geven van voetreflexmassage aan kinderen?


Door letterlijk en figuurlijk mee te bewegen en rekening te houden met het de belevingswereld van het kind en maak je het voor beiden een positieve ervaring. In deze blog ontdek je hoe.1. Neem de tijd om het kind op z'n gemak te stellen

Stel je eens voor:  je bent een jaar of 4, je komt op een vreemde plek bij iemand die je niet kent en die gaat ook nog eens aan je voeten zitten.... Best spannend nietwaar?! Belangrijk dus om het kindje op z'n gemak te stellen. Laat het even rustig rondkijken, stel je voor waarbij je zelf door de knieën gaat en maak oogcontact maakt op ooghoogte. Bij kleine kinderen adviseer ik de ouders om de knuffel van het kindje mee te nemen.


2. Leg uit wat je gaat doen

Vraag altijd eerst wat mamma of pappa heeft verteld en of het kindje weet waarom het bij jou is. Als dat niet lukt geef je woord aan de ouder. Op basis van dat antwoord leg je uit wat je gaat doen. Ga uit van de belevingswereld van het kindje en gebruik lekker veel beeldspraak. Kinderen zitten nog in hun magische wereld, dus maak daar gebruik van.


3. Benoem elke stap

Niets is zo spannend voor een kind als dat er steeds onverwachtse dingen gebeuren. Benoem dus steeds wat je gaat doen voordat je het doet: ik ga nu je voeten inpakken in een warme compres, ik ga nu de tafel wat hoger/lager zetten zetten, we beginnen bij deze voet, etc.. Doe het stap voor stap en geef het kind de tijd. Dit schept. vertrouwen.


4. Geef het kind de 'controle'

Het is belangrijk dat het kindje weet dat je het zijn of haar grenzen respecteert. Spreek daarom van tevoren af dat het aangeeft wanneer iets niet ok voelt of wanneer ze het genoeg vinden. Je kunt hiervoor een gebaar of een toverwoord afspreken. Of gewoon stop. 


5. Beweeg mee

Voor sommige kinderen is het erg lastig om stil te zitten. Dat is ook niet nodig. Pas je behandeling aan, kijk wat er mogelijk is. 'Beweeg' mee met het kind. Als de spanning daar af is, is de noodzaak om te bewegen vaak ook verdwenen.

Het kan ook fijn zijn om het kind te laten tekenen of frummelen.


6. Pas de tijdsduur aan

De behandeling van een kind is een stuk korter dan van een volwassene. Houdt rekening met 10 minuten tot een half uur behandeltijd. (Het geruststellen, etc. zit niet in deze tijd). Je zult je verbazen hoe snel een kind kan ontspannen en zich kan overgeven aan je behandeling. Meestal worden eerst de oren rood, en gaat het daarna in de ogen wrijven.😊.

Voel goed wanneer het genoeg is. Een kind voelt dit zelf ook feilloos. Spreek van tevoren af dat het dit aangeeft en luister hier naar.Heb je vragen of wil je weten wat voetreflexmassage voor jouw praktijk kan betekenen? Stuur een bericht naar info@growopleidingen.nl