Hoe werkt voetreflexmassage?

Veel mensen hebben van voetreflexmassage gehoord. Maar als je vraagt om uit te leggen wat voetreflexmassage precies is, blijft het vaak verassend stil.


Het is natuurlijk ook wel lastig uit te leggen: je geeft druk op bepaalde plaatsen op de voet en vervolgens gebeurt er iets in het lichaam. Hoe dan?!



In deze blog leg ik je uit hoe voetreflexmassage is ontstaan en wat de werking ervan is.



Laten we bij het begin beginnen.

Voetreflexologie is een eeuwenoude methode die op verschillende plekken in de wereld werd toegepast.om de gezondheid en het gevoel van welzijn te bevorderen. Zo zijn er afbeeldingen gevonden in het oude Egypte waarop het lijkt alsof er een voetreflexmassage wordt gegeven. 


Verder is bekend dat duizenden jaren geleden in China en India al gebruik werd gemaakt van voetreflexmassage. Ook bij de inheemse volkeren van Amerika werd gebruik gemaakt van het masseren van de voeten om pijn of fysieke klachten te verlichten.



Geïnspireerd door deze technieken begon de arts dr. William Hope Fitzgerald aan het begin van de 20e eeuw hiermee te experimenteren. De pijnstilling en verdoving zoals we die nu kennen stond toen nog echt in de kinderschoenen en hij zocht manieren om zijn behandelingen meer dragelijk te maken.



Voetreflexmassage om pijn te verlichten

Hij ontdekte dat door het geven van druk op bepaalde plekken op het lichaam niet alleen de pijn verdween, maar ook de oorzaak van pijn werd weggenomen, ongeacht de afstand van het aangedane lichaamsdeel of orgaan. De locatie waar druk werd gegeven was wel van belang.’



Hij kwam tot het inzicht dat het lichaam verdeeld kon worden in 10 lengtezones, 5 aan de linkerkant en 5 aan de rechterkant. Deze zones lopen van het hoofd tot aan het einde van de tenen en van de schouders tot aan het einde van de vingers.




Zonetherapie

Alle gebieden in zo’n zone hebben een energetische wisselwerking met elkaar. Dit betekent dat als een bepaalde plek in zo’n zone niet goed functioneert, dit effect heeft op alle ‘onderdelen’ van deze zone.


Maar het omgekeerde is ook het geval: als je een bepaalde plek in deze zone behandelt heeft dit een positief effect op alle gebieden in deze zone. Deze methodiek werd de zonetherapie genoemd en is de basis voor de huidige voetreflexologie.




Reflexzones

Deze methodiek werd verder verfijnd door Eunice Ingham.

Waar dr. Fitzgerald de zones op het hele lichaam behandelde, concentreerde zij zich op de 10 zones op de voeten. Op basis van emperisch onderzoek heeft zij als eerste de reflexzones op de voet in kaart gebracht. 


Reflexzones zijn zijn punten op de voet die energetisch in verbinding staan met de corresponderende lichaamsdelen. Door deze te masseren los je energetische blokkades op, waardoor de balans in het lichaam herstelt en het zelfherstellende vermogen van het lichaam zijn werk weer kan doen.


Wanneer je een voetreflexmassage geeft maak je gebruik van allerlei verschillende technieken. Denk aan strijkingen, het geven druk, het maken van rotaties en dergelijke

Je brengt ontspanning in die gebieden op de voet die stijf of anders aanvoelen.



Het doel van voetreflexmassage

Het doel van voetreflexmassage is om de homeostase in het lichaam te herstellen zodat het zelfherstellende vermogen van het lichaam zijn werk weer kan doen.



Homeostase is de neiging van het lichaam om een intern evenwicht te bereiken en dat evenwicht te handhaven.


In dit kader kun je het het lichaam zien als een goed afgestelde machine. Alle onderdelen werken samen en als  elk onderdeel in harmonie is met de andere onderdelen, functioneert het geheel optimaal. 


Een gezond lichaam, ‘onze machine’, wordt in evenwicht gehouden door een stelsel van klieren, organen, zenuwen en chemische stoffen. Dit evenwicht noemen we homeostase.

Het lichaam doet er continu alles aan om dit optimale evenwicht te bewaren zodat het zo goed mogelijk kan functioneren. Als een van de onderdelen hapert, is het gevolg overal in het lichaam merkbaar. Je bent uit balans waardoor het zelfherstellende vermogen niet meer optimaal werkt.


Het zelfherstellende vermogen van het lichaam werkt dan niet meer optimaal waardoor er allerlei min of meer ernstige klachten kunnen ontstaan.

Dit zelfherstellend vermogen kun je stimuleren, met bijvoorbeeld voetreflexmassage.



Effecten van voetreflexmassage

Door het geven van voetreflexmassage komen allerlei hormonen en geluksstofjes vrij die er niet alleen voor zorgen dat het stressniveau naar beneden gaat, maar ook dat je je blijer en positiever gaat voelen. Je brengt het zenuwstelsel in balans, je versterkt het immuunsysteem, je verbetert de doorbloeding en harmoniseert de energie in het lichaam. 



Zo kun je ervoor zorgen dat je de kans dat op ziekte verkleint of dat je het herstelproces stimuleert.

Hierdoor kunnen allerlei (spannings)klachten verminderen of verdwijnen.

Voetreflexmassage is effectief, prettig om te ondergaan en kent geen bijwerkingen.



Veelgenoemde effecten van voetreflexmassage zijn onder andere:

    ik heb meer energie

    ik zit lekkerder in mijn vel

    ik heb minder hoofdpijn

    ik slaap beter

    ik heb minder last van spanning.



Doordat voetreflexmassage het zelfherstellend vermogen van het lichaam stimuleert kun je dus een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van je klanten



Wil je meer weten over voetreflexmassage?

Schrijf je dan in voor de gratis training Maak kennis met Voetreflexmassage